I ett radhusområde utanför Göteborg rullar dagens arbete igång. Solen ligger lågt, men verktygen är redan framme. I en av bodarna kliver Ali Mahmoud in, kontrollerar ritningen i surfplattan och tar en klunk kaffe. Det är början på ännu en dag som elinstallatör – ett yrke som förändrats snabbt de senaste åren.
– Det är inte som när jag började. Då var det kabel, dosa, klart. Idag handlar det om system, nätverk, appar och ibland programmering, säger han.
Ali har arbetat i elbranschen i drygt 12 år. Det började med en lärlingsplats på ett mindre företag i Trollhättan. Nu leder han arbetslag på större bostadsbyggen och är mentor åt flera yngre installatörer. Han gillar utvecklingen – men märker att den ställer nya krav på både människor och organisationer.

Tekniken förändrar yrkesrollen
Smart belysning, KNX-system, laddinfrastruktur och solcellsanläggningar är idag vardagsmat på många arbetsplatser. Men det kräver kunskap som sträcker sig bortom traditionell installation.
– Vi får lära oss nytt hela tiden. Systemen är komplexa och kunden vill att allt ska “bara funka” – helst via mobilen. Det ställer krav på oss som ska bygga det.
Ali menar att rollen som elektriker allt mer liknar en teknisk konsult i fält. Det är inte ovanligt att han är den som förklarar hur ett system fungerar för både platschef och slutkund.
– Jag gillar det. Det gör jobbet mer intressant. Men det kräver också att vi hinner med – att det finns tid att förstå vad vi gör.
Säkerheten är inte självklar
Trots teknikens framsteg ser Ali fortfarande att säkerheten ibland halkar efter – särskilt i pressade projekt med snäva tidplaner.
– Jag har sett folk borra i väggar utan att veta vad som är draget. Eller jobba med el under spänning bara för att “det är bråttom”.
För honom är säkerhet inte förhandlingsbart. Han går aldrig in i en elcentral utan att veta att den är spänningslös – oavsett vem som står och väntar.
– Jag har familj att gå hem till. Det borde vara tillräckligt.
Ali berättar också att han ofta tar samtal med yngre kollegor som är nya i yrket och osäkra på vad som gäller.
– Man måste kunna säga nej – och känna att det är okej. Där har vi äldre ett ansvar att visa vägen.
Från hantverk till helhetsförståelse
Det Ali brinner mest för är att hjälpa nästa generation elektriker att förstå helheten – inte bara tekniken, utan människorna bakom ritningarna.
– Vi bygger hem. Skolor. Sjukhus. Platser där folk ska leva sina liv. Jag försöker alltid påminna de yngre om det. Att det vi gör spelar roll.
Han menar att stoltheten i hantverket inte får försvinna, även om jobbet blir mer digitalt.
– Jag vill lämna något bättre efter mig. Inte bara en koppling i en central – utan en byggnad som fungerar, som håller.
Möjligheter för framtiden
Ali ser ljust på framtiden – förutsatt att branschen klarar av att ta tillvara på både ny teknik och nya människor.
– Vi behöver fler – men vi behöver också bli bättre på att ta hand om dem som kommer in.
Han nämner mentorskap, tydligare introduktioner och bättre balans mellan jobb och fritid som avgörande faktorer. Och han hoppas att fler får upp ögonen för elektrikerrollen som en väg till både tekniskt kunnande och samhällsnytta.
– Det är ett fantastiskt yrke. Om man är nyfiken, gillar problemlösning och vill göra skillnad – då har man hittat rätt.

No responses yet